Antiviral/Antibakteriyel Solunum Filtreleri

COMPEX® FIXX ™ 1.0

GBO HiTop

Kinesiotape

Noraxon

Cefar TENS

Aircast A60

İntelect ® RPW 2

Redcord

Med4 Elite

Rengârenk bir tedavi yöntemi: Kinesiotaping

 

Kinesio Tex Gold FP

R(e)Evolution Yeniden Devrim!

Yeni geliştirilen teknoloji ile Kinesio Tape’in in insan derisiyle uyumu ve benzerliği geliştirilmiş; ‘ikinci deri’  hissi elde edilmiştir.

Epidermisin uyarılması için ‘nano dokunuş’ özelliği ile manuel terapide kullanılan ‘el dokunuşu hissi’ daha çok arttırılmıştır. Böylece beyne gönderilen duyusal girdi arttırılmış ve dokunma hissinin sürekli olarak hissedilmesi sağlanmıştır.

‘Mikro stimülasyon’ özelliği ile Kinesio Tex Gold FP , hücresel düzeyde daha çok pozitif basınca izin verir ve de deri irritasyonuna neden olmaz.

‘Mikro kavrama’ özelliği sayesinde Kinesio Tex Gold FP, yapışkan yüzeyi daha ince, hafif ve yapışkanı azaltılmış bir yapıya getirilmesine rağmen , sıkı fibrilleri ile cilt ve cilt altı katmanlarına daha çok penetre olabilmektedir.

Dalga modeli geliştirilmiş, bantın dokusunun ‘parmak izi’ özelliğine ulaşması sağlanmış ve yeni koruyucu dalga modeli sayesinde bant his olarakta daha konforlu hale getirilmiştir.

Kinesio Tex Gold FP, bantın altındaki cilt dokusunun daha çok nefes alabileceği özelliktedir ve görünüş olarak daha şıktır.

Kinesio Tex Gold FP ile bantın kullandığı endikasyonlar gelişletilmekte,bu konuda ki araştırmalar ve klinik çalışmalar artmaktadır. (ÖR: Nevralji üzerine çalışmalar yapılmakta)

Kapı kontrol teorisi kullanılarak ağrı dindirme özelliği daha etkin hale getirilmiştir.

Kapiller sistemde etkin FP yani parmak izi uygulaması, kan akışında ki daha çok artışla dokular arası harekete izin vermekte, soğutucu bir etki sağlamaktadır.’Çamaşır makinası hareketi’ etkisi ile cildin alt yüzeyinde, dokulardaki tıkanıklıkları açar, fazla ısının dağılımı sağlanır ve bu sayede doku iyileşmesi artmış olur.Kapillerde gerçekleşen bu etkiye 3-D etkisi denilir

*Kinesio Tex Gold FP sadece klinisyenlerin kullanımına uygundur.

Klinik uygulamalardaki fizyolojik kavramlara bağlı kalınarak daha genişletilmiştir.KT’nin başlangıçtaki amacına daha çok hizmet eder.

**Yeni Kinesio Tex Gold FP’nin geliştirilmesinin nedenini ve etkinliğini anlayabilmek için öncelikle Dr. Kenzo Kase’nin Kinesio Taping yöntemini keşfetmesinin nedenini iyi anlayabilmek lazım. Dr Kenzo Kase ilk olarak, tedavi ettiği hastaların manuel terapi seansı sırasında ağrılarının hafiflediğini fakat hastalar eve gittiklerinde semptomların tekrar başladığını gözlemlemiş ve elin süperfasial dokulara dokunurken oluşturduğu duyu girdisinin (pozitif basınç etkisi) devam etmesini sağlayabilmek için çalışmalar yapmaya başlamıştır.

Manuel terapi uygulamasında hastaya dokunmak çok önemlidir. Terapist elini dokunma hissinin terapötik etkilerinden yararlanmak için kullanır. Dokunma süresince duyusal girdi ağrıyı azaltır ve performansı optimize eder. Kinesio Tape yönteminin temelinde bantın el gibi kullanımı konsepti vardır. Bu yöntem vücuda duyu girdisi sağlayan el dokunuşlarının çok daha uzun süreli hissedilmesini sağlamak için geliştirilmiştir.Dr. Kase öncelikle rijit bant uygulamalarını kullanmış fakat rijit bantın kullanım süresi yeterince uzun olmadığı ve de fonksiyonelliği kısıtladığı için 5 yıl süren bir klinik çalışmanın ardından 1979’da Kinesio Tape yöntemi bulunmuştur.

Amaç: Uzun süreli duyu girdisi sağlayarak maksimum terapötik etki oluşturmak ve iki terapi seansı arasında da hasta tedavisinin devamını sağlamaktır.

Terapist hissetmek ve test etmek için dokuyu elleri ile palpe eder. Uyarılan bölgenin ağrılı olup olmadığıda yine büyüklü küçüklü sinir liflerinin dokunmaya verdikleri reaksiyon ile hissedilir.

 Kinesio Tex Classic methodunun Kinesio Tex Gold FP olarak yeniden geliştirilmesinin ve yeniden yapılandırılmasının nedeni ; başlangıçtaki amaç olan  ‘dokunma hissi’nin daha iyi, daha çok ve daha uzun süreli olarak hissedilmesini sağlamaktır.KinesioBantlama methodunun  ilk amacına en üst düzeyde ulaşabilmek için 30 yılı aşkın süredir, Dr. Kase ve mühendislik ekibi yaptıkları klinik uygulamalar ve çalışmalarla dokunun yumuşak bir şekilde ve kademeli olarak kaldırılması için daha avantajlı bir bant tasarlamayı amaçladırlar.Uygulamanın etki alanının daha geniş olmasını ve de daha derin dokularda da etkili olmasını istiyorlardı. İhtiyaç duydukları deriyle birebir özellik taşıyan (2. deri hissi)bir  teknolojiydi ve Kinesio Gold FP teknolojisini geliştirdiler. Bu sayede uygulamanın ilk amacı olan iki terapi seansı arasında, hasta klinikte olmadığı zamanda da tedavinin devam etme kapasitesi arttırılmış oldu.

Kinesio Tex Gold FP’nin Kinesio Tex Classic’e göre deriye penetre olarak yapışma özelliği ve manuel terapi uygulamasını taklit etme özelliği daha üstündür. Kinesio Tex Classic’te  parmak dokunuşu hissine ulaşmak için ‘dalga ‘ teknolojisi kullanılıyordu. Kinesio Tex Gold FP teknolojisi ile uygulanan alana gerçek parmak dokunuşu gibi duyu girdisi sağlanır. Ayrıca FP teknolojisinde suya dayanıklılık ve renk terapiside geliştirilmiştir.

Ağrıyı gidermek için manuel terapistler genellikle kas – eklem – ligament – tendon ve bunların çevre dokuları ile ilgilenirler. Fakat yaralanma durumlarında esas  etkilenen ve iyileştirmesi gereken yapılar epidermis – dermis – fasiadır. Ağrıyı gidermek için bu dokuların iyileştirilmesi gerekmektedir. Kinesio Tex Classic kas ve eklemlere etki etmek için tasarlanmıştır. Kinesio Tex Gold FP ise nano dokunuş teknolojisi ile epidermis ve altındaki dokuların kök hücrelerine etki ederek  aşırı uyarılmasından kaçınarak iyileşmesini ve ağrının giderilmesini amaçlamıştır.

Kinesio Tex Classic Tape varlığını sürdürmeye devam etmektedir.Sporculardan, rekreasyonel faaliyetlere, nöroloji ve pediatriye kadar pek çok alanda kullanılmaya devam edecektir ve de önemini hala korumaktadır.

Fakat pek çok klinisyen FP’nin daha etkin olduğu kanaatindedir.